PITCAIRN
En sang fra de varme lande

Anmeldelse af Steen Rasmussen på Jydske Vestkysten

Tag med på en eventyrlig rejse


Øen er et fængsel i sig selv!

Så kort og præcist beskriver forfatteren Jens Riise Kristensen øen Pitcairn, som ligger langt fra de øvrige øgrupper i Stillehavet, et sted mellem Påskeøerne og Fransk Polynesien, og som måske er det mest isolerede sted på jorden med fast beboelse.

Men øen er mere end et fangehul.

For millioner af især drenge, der har nærlæst "Mytteriet på Bounty" eller set filmene, hviler der et eventyrligt skær over de palmeklædre klipper, som stikker op af vandet. Hvorfor ellers spendere en formue på at rejse til det sydlige Stillehav - og få sine drømme spoleret!

For paradis er det ikke. Hvor sjovt er det lige at være totalt isoleret sammen med et halvt hundred andre på en ganske lille ø - to km på den smalle led, fire på den lange?

Øen er da også i fuld gang med at nedlægge sig selv. Befolkningen toppede i 1937 med 233.

Nej, det eventyrlige er rejsen til og besøget på øen - og at læse om Kristensens besværligheder og oplevelser undervejs og hos de flinke folk på Pitcairn.

Det er lidt lige som at være med på Bountys sidste alt andet end eventyrlige rejse.

Det var i 1789, at en stor del af besætningen ansporet af den karismatiske underofficer Fletcher Christian gjort mytteri om bord på den engelske fregat lidt vest for Tahiti.

Kaptajnen Bligh og 18 loyale mænd blev sat af i en jolle, og mytteristerne stak af med skuden.

Nogle af dem prøvede lykken i Polynesien, mens resten plus nogle polynesiske mænd og kvinder slog sig ned på Pitcairn for ikke at blive fanget af de engelske myndigheder.

Se, det er jo en rigtig drengehistorie, men fri os for at blive fastboende derude.


FAKTA

Forlaget Ørby. 86 sider. Illustreret. 250 kroner.

Barbari, tur retur
Jens Riise
Forsiden