Ringergaarden 9,
1 tv
DK 2400 København NV

 
Tlf.:
+45 2721 5832

e-mail
 

 


Jorge Braga om
AGUSTINA BESSA-LUÍS'

første bog, LUKKET VERDEN, fra 1948

 
Hendes allerførste bog, en novelle ved navn Lukket verden, forærede hun mig**
i 2005 med følgende tilegnelse:

Til Jorge, denne bog som er tusind år gammel plus de dage, der tog mig at skrive den.


Dengang hun skrev den var hun nygift og hendes datter lige blevet født. Mens pigen sov brugte hun tiden til at kigge ud på sin tyste have og skrive.
Da bogen blev færdig og udgivet af et lille forlag i Coimbra sendte hun den til de daværende førende forfattere i Portugal, Aquilino Ribeiro, Ferreira de Castro, Miguel Torga og ikke mindst hendes højt elskede Teixeira de Pascoaes.
Så fik hun rosende og lovende ord fra dem alle undtagen netop fra Pascoaes... hvilket var svært for hende at bære. Ikke et ord, før to år efter hans død, da hun modtog et brev
fra ham som i al den tid havde været undervejs med posten. Og dette brev betød alt for hende.

I Pascoaes brev stod:

"Jeg beder Dem meget undskylde ikke for længst at have takket Dem for Deres venlige tilsendelse af Lukket verden. Jeg har læst den to gange, for jeg stoler aldrig på min første gennemlæsning, der sjældent stemmer overens med den efterfølgende: enten virker den bedre eller værre. Anden gang jeg læste Deres beundringsværdige novelle blev det en åbenbaring: da ramte mig især Deres beskrivelse af Hovedpersonen på baggrund af et klart aftegnet landskab. Deri ligger værkets største bedrift! Fordi det menneskelige væsen er levende er det udefinerbart når det stilles over for døde eller blot animerede ting. Hvor er denne kontrast dog rammende! i Deres bog, da den fremhæver den sandhed vi så skimter i verdenssammenhængen. Derfor ramte det mig, gentager jeg, på en meget særlig og original måde! Her er der tale om en forfatter af rang, som er i besiddelse af usædvanlige visionære talenter der intuitivt opdager virkeligheden. Uden dette instinkt forbliver litteraturen blot litteratur. Har romantikere overgået virkeligheden og derved faldet i en form for falskhed, så har naturalisterne begået den omvendte synd og derved underlagt sig Naturen. Forfatteren til Lukket verden har undgået disse fejltrin. Og derfor lykønsker jeg Dem med den største entusiasme!”

Dertil kommer, at på bogens omslag (1948) var forfatteren kun anført ved efternavnene Bessa Luís, derfor kunne ingen vide, at der var tale om en kvinde.

** Jorge Braga
Forlaget Ørby, 2017.

.


Tilbage til top
 

forsiden
bogen
forfatteren