Ringergården 9, 1.tv.
DK 2400 København NV
 
Tlf.:
+45 2721 5832

e-mail
 

Om JOSÉ EDUARDO AGUALUSA

Marianne Sandels, Agualusas svenske oversætter og udgiver, skriver om forfatteren i forordet til novellesamlingen Dansa igen (Almaviva):

Lige meget hvilken slags historie, José Eduardo Agualusa skriver, må læserne begive sig ud på en rejse til store lande og små enklaver, hvor det portugisiske sprog og gamle portugisiske traditioner endnu bliver holdt i hævd. Alt spejles gennem det enkelte menneske, drastiske situationer, usandsynlige møder. I løbet af rejsen lærer man sig adskilligt om historiske og sociale forhold før i tiden - men også om de seneste årtiers krigshærgede Angola og hverdagsproblemer for mennesker forskellige steder ude i verden.
Nogle historier er alvorlige og tankevækkende, andre har nærmere karakter af lette causerier - i hvert fald ved første gennemlæsning. Der er noget forfriskende let og enkelt over alt, hvad han skriver, men når man vender tilbage til teksten, ser man hvor elegant og fint afvejet han komponerer.
"Historier til at rejse med" står der som undertitlen til Slørede grænser. Og her har vi en antydning af hvilke verdener, der overlapper hinanden: Angola, Lissabon, Areia Branca, Corumbá, Recife og endelig Frankfurt i Tyskland. Af fortællingerne fremgår at en rejse kan foretages på alle mulige måder, til fods langs havet, i en bil eller en elevator, i et fly eller på et tog. Rejserne kan foregå i drømme eller i virkeligheden, nogen gange mellem drøm og virkelighed. Grænserne opløser sig eller har måske aldrig eksisteret? Eller drømmen og forhåbningen er så stærk hos en ung mand i Recife, at han kaprer en elevator - for at komme til Havanna.
Selv menneskerne i bogen bryder deres grænser; den medpassager på flyet som tilfældigvis forlader sin plads, antager skikkelse af en kobraslange - endda med vinger. En, som anses for hvid - Agualusa selv - drømmer at han er sort; en skikkelse som ligner Fernando Pessoa skifter hele tiden farve; pigen Raquel bliver nogle gange betragtet som hvid og nogle gange som mulat af sine skolekammerater. Brasiliens populære og mystiske skikkelse Saci Pererê, en lille gnom som ryger pibe og elsker at skræmme folk for sjov, viser sig blandt menneskerne. Noget organisk, mangfoldigt og levende anslår grundtonen i hele bogen - på en enkel og naturlig måde, langt fra vittighedsmageriet.


Tilbage til top

Læs uddrag af Slørende grænser på dansk og portugisisk Bibliografi
Tilbage til bogen Tilbage til forfatteren

Tilbage til forsiden